kill switch

Hoe werkt een VPN kill switch?

In de zoektocht naar een goede VPN-aanbieder heb je mogelijk eens gelezen over de term ‘kill switch’. Deze kill switch komt vaak terug als voordeel bij verschillende VPN’s. Maar wat is het en wat kun je er precies mee? Als je eenmaal weet wat een VPN kill switch is en waarom je deze nodig hebt, is de kans groot dat je niet meer zonder wilt. Want ook op het internet is het mogelijk dat je een ongelukje krijgt met je VPN. Bijvoorbeeld omdat de verbinding met de VPN-aanbieder wegvalt en je zonder dat je het merkt weer op je eigen IP-adres aan het surfen bent. Om deze reden is een kill switch een goede optie bij een VPN om nog veiliger te kunnen internetten op een VPN.

kill switch vpn

Wat is een kill switch?

Een kill switch doet eigenlijk hetzelfde als een noodstopschakelaar. Met andere woorden: als er nood is (zoals het verbreken van je VPN-verbinding met de aanbieder), moeten de processen meteen worden stopgezet. Het is dus een noodstop voor software of voor het hele apparaat. Op die manier blijf je veilig op het internet. Een noodstopschakelaar kennen we van apparaten die werken op stroom. Als er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaat, zal de stop uit de stoppenkast slaan. Dit werkt bij een kill switch VPN ook zo. Dus: als de internetverbinding niet langer meer via een VPN verloopt, dan wordt de internetverbinding stopgezet. Op die manier kan voorkomen worden dat je onbedoeld verder aan het internetten bent en dus je eigen gegevens uitlekken. Zeker als je op een openbaar netwerk bent, is een kill switch een onmisbare feature.

Kill switch en VPN

Als je gebruikmaakt van een VPN, doe je dat meestal omdat je de online veiligheid wilt verhogen en bovendien waarde hecht aan je online privacy. Gebruikers van een VPN willen immers altijd anoniem blijven. De anonimiteit is meteen weg als je VPN-verbinding uitvalt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als er een storing is in de verbinding van de VPN-aanbieder, of als je eigen verbinding regelmatig hapert. Om verder te kunnen werken, blijf je toch online. Maar alle dataverkeer verloopt dan weer via je eigen verbinding. Op die manier kunnen je gegevens toch onbeschermd zijn en dus gelekt worden en kan iedereen zien wat je op het internet doet.

Dat is geen wenselijke situatie als je veel waarde hecht aan je online privacy. Met een VPN kill switch is het mogelijk om te voorkomen dat je gegevens online uitlekken. Als de VPN-verbinding uitvalt, zorgt een kill switch ervoor dat je helemaal geen verbinding meer met het internet hebt. Op die manier kun je voorkomen dat je online gegevens weglekken. Zolang de VPN problemen heeft, kun je niet meer browsen of downloaden. Je hele internetverbinding wordt dus stopgezet. Op die manier kun je voorkomen dat je echte IP-adres uitlekt. Zo blijft de online privacy altijd veilig, omdat hackers niet bij je gegevens kunnen komen. Er zijn verschillende aanbieders die zo’n kill switch-functie hebben.

veilig internetten met VPN

Wanneer is een kill switch functie van kracht?

Een kill switch voor een VPN komt op verschillende momenten in actie. De problemen kunnen aan beide zijden liggen. Het is dus mogelijk dat de VPN kill switch in werking treedt als je eigen verbinding aan het haperen is en je daarom geen stabiele verbinding hebt met de VPN-aanbieder. Andersom kan ook: dat een bepaalde server van de VPN-aanbieder problemen met de verbinding heeft en om die reden niet langer meer dataverkeer kan serveren. In de meeste gevallen zijn dit de situaties waarin de kill switch in actie komt:

  • Eigen verbinding hapert: als de eigen verbinding hapert of zelfs volledig wegvalt, is de kans groot dat daardoor de verbinding met de VPN-aanbieder ook niet meer stabiel is. Bijvoorbeeld omdat je op je laptop aan het werk bent en de wifi-verbinding van de publieke hotspot niet erg sterk is. Of doordat het netwerk steeds wisselt. In zulke gevallen is er een risico dat je verbinding op je eigen IP-adres verder verloopt. Op die manier kunnen kwetsbare gegevens alsnog uitlekken. De kill switch zal dan de verbinding stopzetten, zodat je niet onbewust verder kunt internetten;
  • Problemen bij de VPN-aanbieder: VPN-aanbieders doen er alles aan om een zo stabiel mogelijke verbinding op te zetten. Maar het blijven servers in een datacenter dat betekent dat er verbindingsproblemen kunnen voorkomen. Dan valt de verbinding in zijn geheel weg. Als je dat niet door hebt, zal je eigen internetverbinding het overnemen en is de kans groot dat je onbeschermd sites aan het bezoeken bent. De problemen kunnen voorkomen door bijvoorbeeld storingen in de server of het netwerk van de aanbieder. Als de server overbelast is, kunnen er ook problemen voorkomen. In zo’n geval wordt de verbinding soms helemaal verbroken en komt de kill switch in actie om erger te voorkomen;
  • Door firewall: als je firewall te streng staat ingesteld, zal de verbinding met de VPN-aanbieder niet erg stabiel zijn. De verbinding komt steeds even tot stand en valt daarna weer uit. Daardoor is de verbinding volledig onbetrouwbaar. Deze firewallproblemen kunnen niet alleen op je computer voorkomen, maar ook op je router of het gevolg zijn van updates. Zonder VPN ben je niet goed beveiligd en komt de kill switch in actie.

Belangrijk bij een keuze voor een VPN: kill switch

Nu je weet hoe belangrijk de kill switch is, wil je waarschijnlijk niet meer zonder. Daarom kun je deze feature toevoegen aan je eisenlijstje als je een VPN-aanbieder gaat uitzoeken. Even geen internet meer hebben is altijd beter dan onveilig internetten. Dankzij de kill switch komt je privacy niet in het geding. De kill switch kun je doorgaans aanzetten in de software van de aanbieder. Voorbeelden van aanbieders die deze functie al aanbieden zijn onder meer ExpressVPN en NordVPN.

internetverbinding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *