ip-adres afschermen

IP-adres afschermen

Steeds meer mensen willen hun IP-adres afschermen. Dat is niet zonder reden, want een IP-adres geeft meer informatie over de gebruiker dan je in eerste instantie zult denken. Zo kun je een IP-adres zien als een soort telefoonnummer van de internetgebruiker. Op die manier is het dus mogelijk te achterhalen waar iemand vandaan komt en dus mogelijk ook wie diegene is. Alvorens een IP-adres af te schermen, is het goed om te weten hoe een IP-adres werkt en waarom je deze beter kunt afschermen.

Wat is een IP-adres?

Een IP-adres is in principe een reeks cijfers met een aantal puntjes ertussen. Middels het IP-adres is het mogelijk om je aan te melden op het internet. Zodra je naar een website surft, zal de router die verbinding maakt met het internet een aanmeldverzoek sturen naar de server die de opgevraagde website huisvest. En zo kan deze website bijhouden wie de website allemaal bezoekt. Dat gaat aan de hand van het IP-adres.

Een IP-adres vertelt meer over de bezoeker dan je denkt. Dat heeft te maken met hoe een IP-adres in elkaar zit. IANA is de stichting die de IP-adressen uitgeeft. Dit is de zogenaamde Internet Assigned Number Authority. Er zijn vijf regionale verdelers in de wereld die die IP-adressen uitgeven. Dit is de Regional Internet Registry (RIR). Deze geven het IP-adres vervolgens door aan de providers in de regio. Het is daarmee onvermijdelijk dat je als Nederlander een IP-adres krijgt die ook echt uit Nederland komt. Het is dus goed mogelijk om met een IP-adres bij benadering iemand zijn locatie te achterhalen. Sommige locaties zijn vrij exact. Kom je bijvoorbeeld uit Amsterdam of Groningen, dan is de kans groot dat deze locatie ook echt verschijnt als je het IP-adres opzoekt.

Dat betekent niet dat je tot op het huisnummer of de straat precies kunt achterhalen waar iemand zich bevindt. De politie en andere overheden zouden dat wel kunnen, maar de gewone bezoeker zal dit niet voor elkaar krijgen.

Waarom een IP-adres afschermen?

Dit is ook meteen een van de belangrijkste redenen om een IP-adres af te willen schermen. Stel je voor je bevindt je in een land waar je uit moet kijken met wat je op het internet doet. Bijvoorbeeld omdat er censuur regels zijn of omdat de overheid beperkingen stelt aan wat je op het internet mag doen. In een land als China zijn niet alle bronnen zomaar vrijelijk toegankelijk. En bepaalde strenge wetgeving kan er zelfs toe leiden dat je een geldboete of een celstraf krijgt als je het echt heel bont maakt. Je wilt dan niet je echte IP-adres laten zien, maar dit goed afschermen.

Anders kan dit ten koste gaan van je online privacy. Een IP-adres kun je gemakkelijk gebruiken om een locatie te achterhalen. Als je bijvoorbeeld een torrent downloadt in Nederland, kun je daarvoor op de vingers worden getikt door auteursrechteninstanties. Er geldt in Nederland immers een downloadverbod. Maar men wil niet alleen een IP-adres afschermen om grijze activiteiten uit te kunnen voeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van al die advertenties van reisaanbieders, nadat je net een reisje naar Tenerife hebt opgezocht? Dat is geen toeval, het komt doordat je je IP-adres hebt achtergelaten.

Ten slotte is het daarmee ook mogelijk om regionale beperkingen te omzeilen en content van over de hele wereld te bekijken. Bijvoorbeeld als je een film op Netflix wilt zien die je alleen in de Verenigde Staten kan bekijken. Door je IP-adres tijdelijk om te ruilen met een IP-adres uit de Verenigde Staten, is het mogelijk om deze beperking heen te werken en Amerikaanse Netflix te kijken met meer aanbod.

Hoe een IP-adres afschermen?

De beste manier om een IP-adres af te schermen is door gebruik te maken van een VPN. Dit is een Virtual Private Network. Door verbinding te maken met een VPN-aanbieder, is het mogelijk je eigen IP-adres te verbergen. Je selecteert een dienst, downloadt het programma van de aanbieder en klikt welke locatie je wilt gebruiken om verbinding te maken. Je krijgt dan een IP-adres van het land dat je hebt aangeklikt. Op die manier wordt je echte locatie afgeschermd.

Je kunt op die manier veilig en anoniem internetten met het IP-adres van de aanbieder. Je eigen IP-adres is dan niet meer zichtbaar. Kies voor een betrouwbare aanbieder met een hoge verbindingssnelheid. Op die manier hoef je minder lang te wachten als je aan het surfen bent.

Bij het uitkiezen van een aanbieder om je IP-adres af te schermen is het belangrijk dat je op een aantal factoren let. In verband met je online privacy kies je het liefst een aanbieder die geen logging bijhoudt. Zo weet de aanbieder zelf dus ook niet wie je bent. En de verbinding moet versleuteld zijn, zodat anderen de verbinding tussen je computer en de VPN-aanbieder niet af kunnen luisteren. Zo is je echte IP-adres heel lastig te achterhalen.

De meeste VPN-aanbieders vragen een klein bedrag per maand aan abonnementskosten. Een gratis VPN is ook een mogelijkheid, maar vaak is de verbinding een stuk trager of kun je maar een beperkte hoeveelheid data per maand gebruiken. Bovendien is het mogelijk dat je IP-adres toch achterhaald kan worden. Aanbieders die de privacy hoog in het vaandel hebben staan, laten meestal audits uitvoeren. Daarom is het altijd slim om voor een VPN-aanbieder te kiezen die dit soort zaken prima op orde heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *