hacker

Veilig internetten met een VPN

Veel mensen staan er niet bij stil, maar over het algemeen heb je maar weinig privacy op het internet. Als je een website bezoekt, wordt meestal door de website bijgehouden wat het IP-adres van de bezoeker is. En als je een zoekopdracht invoert in Google, is de kans groot dat je even later op andere websites advertenties tegenkomt van producten waar je op Google naar gezocht hebt. Met andere woorden: je laat online meer sporen achter dan je denkt. Zeker als je op vakantie bent en gebruikmaakt van een openbaar netwerk van bijvoorbeeld de MacDonalds of de Starbucks, is de kans groot dat je niet veilig op het internet bent. Meestal zijn openbare netwerken, maar slecht beveiligd en is het daardoor door andere gebruikers op het netwerk mogelijk de verbinding af te luisteren. Veilig internetten met een VPN is dus een absolute must.

hacker plaatje

Hoe veilig internetten met een VPN? 3 TIPS

Met een VPN is het mogelijk om het internetverkeer te versleutelen middels een beveiligde verbinding. Dit werkt aan de hand van een VPN-tunnel. Dat betekent dat je data anoniem en versleutelt je gegevens naar een VPN-server stuurt. Deze stuurt de data door naar de uiteindelijke bestemming, onder het IP-adres van de VPN-server. Op die manier is het dus mogelijk om je eigen IP-adres te verbergen. Zo is het mogelijk dat je een stuk anoniemer op het internet en kun je er veilig gebruik van maken.

Een VPN is dus een zeer geschikt middel om je privacy online te verbeteren. Onder meer doordat het internetverkeer versleuteld wordt en mede doordat het IP-adres van je verbinding veranderd wordt. Op die manier kun je het bijvoorbeeld doen lijken of je uit Duitsland komt, terwijl je eigenlijk in Nederland woont. Het is ook een goed middel om censuur tegen te gaan.

1

IP-adres verbergen

Je eigen IP-adres verbergen voor meer privacy

Je eigen IP-adres verbergen en gebruikmaken van een IP-adres van de VPN-aanbieder zorgt voor meer online privacy. Elk apparaat dat op het publieke internet verbonden is, heeft een eigen IP-adres. Deze kun je vergelijken met een huisadres. Iedereen heeft zo’n adres nodig, want anders werkt het internet niet. Zonder een IP-adres weten de websites die je bezoekt niet waar ze de informatie die je opvraagt naartoe moeten sturen.

Maar op je eigen IP-adres internetten heeft een groot nadeel: alles wat je op het internet doet, is gemakkelijk terug te vinden. Zo is het goed mogelijk om in te zien welke filmpjes je bekijkt op YouTube, welke websites je hebt bezocht en welke bestanden je hebt gedownload. Als je bewust omgaat met je online privacy, wil je dit liever niet. Daarom kun je een VPN gebruiken om al je internetverkeer overheen te sturen. Op die manier kunnen anderen alleen nog maar het IP-adres zien van de VPN-dienst. Je eigen IP-adres is dus niet meer zichtbaar. Op die manier blijven je locatie en andere gegevens beschermd.

afgeschermd ip adres
2

Openbare netwerken

Internetten op openbare netwerken? Doe het veilig

Internetten op openbare netwerken

We hebben steeds meer de drang om altijd online te zien. Daar spelen bedrijven handig op in. Denk bijvoorbeeld door het aanbieden van internet op bijvoorbeeld het vliegveld, in een café of in een hotel. Deze internetnetwerken zijn meestal gratis te gebruiken en open te benaderen. Dat is fijn, want iedereen maakt graag gebruik van gratis internet. Helemaal als de verbinding snel is, want dan is het aantrekkelijk om deze verbinding voor een langere tijd op een laptop, tablet of smartphone te gebruiken. Als je om je online privacy geeft, is het gebruik van openbare netwerken beter te vermijden. Want er kleven behoorlijke risico’s aan.

Zo ben je dus niet de enige op het publieke netwerk. Om deze reden kunnen andere personen die ook gebruikmaken van het netwerk al je internetverkeer onderscheppen. Het is zelfs mogelijk om in te zien wat de gebruiker doet of het dataverkeer zelfs aan te passen middels spoofing. Als je niet uitkijkt, kunnen mensen dus je e-mailgegevens onderscheppen of persoonlijke gegevens meeleven. Dit is niet alleen een theoretisch gevaar, maar gebeurt steeds vaker in de praktijk.

Als je toch graag gebruik wilt maken van een openbaar netwerk, kun je dit het beste doen in combinatie met een VPN-verbinding. Op die manier wordt al het internetverkeer versleuteld en is het niet meer mogelijk dat andere gebruiken op het netwerk meekijken.

beveiligde documenten
3

Anoniem websites bezoeken

Anoniem websites bezoeken

Als je op zoek gaat naar een nieuwe laptop en een zoekopdracht invoert op Google, is de kans groot dat je daarna advertenties van webwinkels ziet met laptops op allerlei sites die je bezoekt. Dat komt waarschijnlijk doordat je de zoekopdracht op Google hebt ingevoerd. Dit bedrijf biedt een groot pakket aan diensten, maar daardoor komt het bedrijf ook veel over haar gebruikers te weten. Zo zal je merken dat steeds meer websites advertenties gaan tonen die aangepast zijn op wat je op internet hebt gedaan.

Dat is niet fijn als je veel om je privacy geeft. Je kunt immers ook zaken zoeken op Google die je liever privé houdt voor andere familieleden. Om deze reden gebruiken de echte privacyguru’s altijd een VPN, zelfs als ze iets opzoeken op Google. Zo verloopt al het internetverkeer versleuteld en is het niet meer mogelijk om advertenties aan te passen op je gedrag op internet. Op die manier is het mogelijk om een stuk anoniemer te zijn op het internet. Toch is dat meestal niet genoeg; er wordt steeds vaker geadviseerd om een privacyvriendelijke zoekmachine zoals DuckDuckGo te gebruiken. Met een VPN kun je dus voorkomen dat je online gevolgd wordt.

veilig internetten met vpn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *