Wat is een VPN?

Wat is een VPN? Dit is de afkorting voor virtual private network. Het is een manier om te zorgen voor veiligheid en privacy online. Het is wel belangrijk om dan te weten wanneer je het wel en wanneer je het niet kunt gebruiken. In dit artikel krijg je de informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken. Zo kan het bijvoorbeeld voor jou voor je laptop niet nodig zijn, maar kan je er wel iets aan hebben op je smartphone. Ook is het goed om te weten waar je precies op moet letten als je uit de vele aanbieders gaat kiezen.

Werken met VPN

De vraag wat is een VPN is niet simpel te beantwoorden. Het is een systeem dat je via een beveiligde tunnel op internet laat gaan. Je wordt dan eigenlijk aan een ander IP-adres gekoppeld. Dit adres wisselt ook steeds. Zo kunnen anderen je moeilijker volgens als je online bezig bent. Anderen kunnen je niet zomaar vinden. Als het gaat om het beschermen van je privacy is een VPN waardevol, maar niet het wondermiddel. Je bent namelijk niet alleen via een IP-adres te achterhalen. Het is wel goed om dit te weten.

De mate van veiligheid

Wat is een VPN waard op het gebied van veiligheid? Wanneer je in een versleutelde tunnel zit, ben je wel tegen bepaalde gevaren beschermd. Pas alleen wel op, want VPN-aanbieders maken het vaak wel wat mooier dan het is. Zo kunnen zaken als hacken, malware en fraude nog altijd optreden. Dat heeft immers niets met je IP te maken. Wel kan je je identiteit beschermen op open netwerken, waardoor het veiliger wordt. Ook kan je blokkades op basis van geografie omzeilen. Amerikaanse of Chinese websites bezoeken bijvoorbeeld.

Een VPN goed instellen

Een goede instelling is wel belangrijk om het systeem te kunnen gebruiken. Wat is een VPN waard als je nog altijd deuren open laat. De ene aanbieder pakt dit net iets anders aan dan de andere. Kijk bijvoorbeeld of de dienst wel voor jouw besturingssysteem te krijgen is. Dit is namelijk niet altijd het geval. Wanneer je online gaat met de VPN, dan zoek je naar een server of land en druk je op verbinden. Met een OpenVPN kan je bovendien de instellingen van jouw VPN-aanbieder op een andere server gebruiken. Dit kan ook een voordeel zijn bij drukte of wanneer er geen server in een bepaald land is.

Wat is het verschil tussen een betaalde en een gratis VPN?

Wat is een VPN die betaalde diensten biedt ten opzicht van een gratis dienst? Eigenlijk zijn de verschillen niet heel duidelijk. Ze hebben elk zo hun eigen voor- en nadelen. De vraag is dus niet of het belangrijk is of je moet betalen of niet, maar of je ermee kunt doen wat je wilt. Wanneer je wilt downloaden moet de snelheid toereikend zijn. Wil je veel kunnen surfen online, dan moet je geen lage datalimiet hebben. Daarnaast kijk je naar zaken zoals het aantal servers en de extra diensten die geboden kunnen worden.

Altijd anoniem met VPN?

De laatste belangrijke kwestie is de manier waarop je met een VPN naar anonimiteit moet kijken. Het is goed om je niet te laten foppen door het idee dat je 100% anoniem bent. Dat is namelijk nooit het geval. Daarnaast is het vooral ook goed om te bekijken in welk land de aanbieder gevestigd is en welke regels op het gebied van privacy daar gelden. Je kunt namelijk best nog weleens in de problemen komen als een bepaalde overheid het verkeerde idee krijgt. Een VPN is bovendien niet ijzersterk, soms kan de verbinding wegvallen en ben je ineens zichtbaar voor iedereen. Houd daar rekening mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *